NAJIS DAN CARA MEMBERSIHKANNYA بحيرة الأزهر شرح سفينة النجاة Kitab Buhairah Al-Azhar Syarah Matan Safinah An-Najah Siri 39 JENIS-JENIS NAJIS Berkata Pengarang : النَّجَاسَاتُ ثَلاَثٌ: مُغَلَّظَةٌ، وَمُخَفَّفَةٌ، وَمُتَوَسِّطَةٌ. الْمُغَلَّظَةُ: نَجَاسَةُ الْكَلْبِ وَالْخِنْزِيْرِ وَفَرْغُ أَحدِهِمَا. وَالْمُخَفَّفَة: بَوْلُ الصَّبِيِّ الَّذِيْ لَمْ يَطْعِمْ غَيْرَ اللَّبَنِ وَلَمْ يَبْلُغِ الْحَوْلَيْنِ. وَالْمُتُوَسَّطَةُ: سَائِرُ النَّجَاسَاتِ. Segala najis itu ada tiga yaitu najis mughallazah dan mukhaffafah dan mutawasithah. Mughallazah itu ialah najis anjing dan babi dan anak cucu salah satunya. Dan mukhaffafah itu ialah air kencing kanak-kanak lelaki yang tidak makan melainkan susu dan belum sampai umur dua tahun. Dan mutawasithah itu ialah sekelian najis yang lain. CARA MENGHILANGKAN NAJIS Berkata Pengarang : الْمُغَلَّظَةُ تَطْهُرُ بِسَبْعِ غَسَلاَتٍ بَعْد إِزَالَةِ عَيْنِهَا إِحْدَاهُنَّ بِتُرَابٍ. وَالْمُخَفّفَةُ تَطْمُرُ بِرَشِّ الْمَاءِ عَلَيْهَا مَعَ الْغَلَبَةِ وَإِزَالَة...
Sejarah
Coklat
Coklat
memang makanan yang digemari oleh semua golongan. Coklat diolah dari
biji koko. Dengan bentuk dan rasa yang unik, coklat sering digunakan
sebagai ungkapan terima kasih, simpati @ prihatin hingga ke
pernyataan cinta. Dari dahulu, coklat bukan bermula sebagai makanan
tetapi sebagai minuman dengan rasa yang istimewa. Coklat dihasilkan
dari koko (Theobroma Cacao) yang mula-mula tumbuh di daerah Amazon
utara melunjur ke Amerika Tengah yang berkemungkinan hingga ke
Chiapas. Oorang Olmec memanfaatkan pokok tersebut & membuat
coklat di sepanjang pantai teluk di selatan Maxico sekitar 1000 tahun
SM. Peradapan pertama yang mendalami daerah Meso Amerika itu mula
mengenali pokok “KAKAWA” yang buahnya digunakan sebagai
minuman. Koko juga sangat penting dalam kebudayaan Meso-Amerika.
Kononnya, penggunan coklat dianggap sebagai simbol status penting
pada masa itu. Mereka mengambil coklat dalam bentuk cairan berbuih
yang ditabur dengan lada merah, vanila @ rempah-rempah lain.
Ulasan