NAJIS DAN CARA MEMBERSIHKANNYA بحيرة الأزهر شرح سفينة النجاة Kitab Buhairah Al-Azhar Syarah Matan Safinah An-Najah Siri 39 JENIS-JENIS NAJIS Berkata Pengarang : النَّجَاسَاتُ ثَلاَثٌ: مُغَلَّظَةٌ، وَمُخَفَّفَةٌ، وَمُتَوَسِّطَةٌ. الْمُغَلَّظَةُ: نَجَاسَةُ الْكَلْبِ وَالْخِنْزِيْرِ وَفَرْغُ أَحدِهِمَا. وَالْمُخَفَّفَة: بَوْلُ الصَّبِيِّ الَّذِيْ لَمْ يَطْعِمْ غَيْرَ اللَّبَنِ وَلَمْ يَبْلُغِ الْحَوْلَيْنِ. وَالْمُتُوَسَّطَةُ: سَائِرُ النَّجَاسَاتِ. Segala najis itu ada tiga yaitu najis mughallazah dan mukhaffafah dan mutawasithah. Mughallazah itu ialah najis anjing dan babi dan anak cucu salah satunya. Dan mukhaffafah itu ialah air kencing kanak-kanak lelaki yang tidak makan melainkan susu dan belum sampai umur dua tahun. Dan mutawasithah itu ialah sekelian najis yang lain. CARA MENGHILANGKAN NAJIS Berkata Pengarang : الْمُغَلَّظَةُ تَطْهُرُ بِسَبْعِ غَسَلاَتٍ بَعْد إِزَالَةِ عَيْنِهَا إِحْدَاهُنَّ بِتُرَابٍ. وَالْمُخَفّفَةُ تَطْمُرُ بِرَشِّ الْمَاءِ عَلَيْهَا مَعَ الْغَلَبَةِ وَإِزَالَة...
Cara Mengekalkan
Kesegaran Buah Epal Selepas Dikupas
Seringkali kita mendapati buah epal yang dikupas menjadi
lebam dan tidak enak dipandang. Seringkali juga kita lihat di gerai-gerai
menjual buah-buahan buah epalnya kelihatan segar, mungkin ada yang beranggapan
bahawa buah epal itu baru di kupas hakikatnya buah epal itu telah lama dikupas
namun masih kelihatan segar namun persolannya bagaimanakah mereka mengekalkan
kesegaran epal itu?
Untuk mengelakkannya dari bertukar warna, rendamkan buah
epal yang telah dikupas kedalam bancuhan air garam. Hasilnya
buah epal tersebut tidak lagi lebam dan enak serta rangup dimakan
SELAMAT MENCUBA…
Ulasan